artist image
© Ninni Luhtasaari

Pekko Käppi & K:H:H:L

FIN     Folk
Traditionele jouhikko-songs met de geur van Amerikaanse swamps.

Pekko Käppi is een buitenbeentje binnen de Finse folk. Ten eerste bespeelt hij de oertraditionele jouhikko, een lier met drie snaren die met een strijkstok bespeeld wordt. Het instrument wordt beschouwd als een voorloper van de viool en men vindt verwante instrumenten in Wales (de crwth) en in Estland (de talharpa). Als zanger verkent hij de traditionele Finse runezang en andere oeroude Finse tradities, maar hij doet dat met de energie en wall of sound van de straffere punk- of hardrockbands.

Speciaal voor Brosella brengt Käppi een akoestischere set, waarin hij samen met K:H:H:L (wat een afkorting zou zijn van 'Beenderen van de dode gekke paarden') de Finse folktraditie vermengt met elementen uit de blues en de rock, begeleidt op cigarbox gitaren.

De teksten springen van universele thema’s als liefde en dood tot Finse voodoo of archaïsche groove en hoewel Käppi en zijn maatjes met beide benen in de traditie staan, klinkt de eigenzinnige band toch op en top hedendaags. Geen wonder dat ze in hun thuisland de ene award na de andere in de wacht slepen.


''Finland’s wild man of the jouhikko (bowed lyre)…dark swamp-blues grooves, his gnomic, Incredible-String-Band-paralleling vocals leading a massed chorus in a steamy, punky extension of the runo-song tradition.” (fRoots)

Pekko Käppi: jouhikko (gestreken lier), zang
Tommi Laine: driesnarige cigarbox gitaar, zang
Nuutti Vapaavuori: tweesnarige cigarbox bas, zang
Jani Auvinen: percussie, zang
Ontdek op :