artist image
© Lieve Boussauw

Alegria e Liberta

ESP, BEL, ITA     Folk
Feestelijke female power.

Female power met een feestelijk kantje, daarmee openen we het festival. Alegria e Liberta brengt de vergeten verhalen zoals ze eeuwenlang gezongen werden door vrouwen uit Italië en Noord-Spanje. Ze putten er kracht uit voor het werk, de aardappeloogst of het spinnen van jutevezels. Ze spreken elkaar moed in bij het wachten op hun mannen die op zee zijn gaan vissen. Ze bieden weerstand aan de dictatuur... Het zijn volksliederen die raken aan de cultuur, de wortels, de identiteit die een volk wil doorgeven.

Alegria e Liberta brengt die gedeelde herinneringen terug tot leven via de 'passionaria' van het Italiaanse lied, Lucilla Galeazzi en de meerstemmigheid van de sublieme Galicische 'cantareiras' van Ialma. Het repertoire verzoent traditie en moderniteit, dankzij de meeslepende accordeonklanken van Didier Laloy, de ritmische energie van tamburellospeler, Carlo Rizzo, en het verfijnde gitaarspel van Maarten Decombel.

De pakkende stemcombinaties en de mystieke lyriek van Alegria e Liberta zijn een meeslepende oproep om te mogen zingen en dansen...in alle vrijheid.


“Meerstemmigheid, klankspelletjes en dynamische wisselingen die weelderig op je af komen, zonder dat ze ook maar eenmaal overdadig of overladen aanvoelen. Een heel sterk zangfestijn” Bart Vanoutrive, Newfolksounds

Lucilla Galeazzi: zang
Veronica Codesal: zang, pandereta
Marisol Palomo,: zang, pandereta
Natalia Codesal: zang, pandereta
Eva Fernandez: zang, pandereta
Carlo Rizzo: tamburello
Maarten Decombel: gitaar
Didier Laloy: diatonisch accordeon