artist image
© Dieter Tielemans

Refugees for Refugees

SYR, BEL, PAK, IRQ, AFG, TIB     World
Tibet meets Iraq meets Syria meets Afghanistan meets Pakistan.

Na een wervelend cd-voorstelling in een uitverkochte grote zaal van de AB en een tournee die hen naar verschillende hoeken van Europa voerde, speelt Refugees for Refugees eindelijk nog eens in eigen stad. De vluchtelingen-muzikanten uit Syrië, Tibet, Pakistan, Irak, Afghanistan uiten zich als ijzersterke muzikale persoonlijkheden, die als nieuwe weg die van de samenwerking kiezen, met hun collega’s en lotgenoten, maar ook met muzikanten uit hun nieuwe thuisland België. Met het programma van hun tweede album Amina plukken de tien muzikanten de vruchten van twee jaar muzikale, culturele en religieuze uitwisselingen. De zoektocht naar wat hen bindt, vormt de basis voor nieuwe muziek, een eigen genre, dat inspireert en dat net vanuit die interculturele samenwerking een sterk statement neerzet.

Met een ongelooflijk meesterschap verbinden ze een Indiase raga met een Tibetaans lied, een Arabische suite dialogeert met een populair Hazari-lied uit Afghanistan, een lied van de Himalaya verrijkt zich met oosterse percussie, terwijl Arabische soefi-zang en een spiritueel Pakistaans lied een Tibetaanse mantra begeleidt, alsof het altijd zo voorbestemd was.

Hoewel deze prachtige muzikale en menselijke ontmoeting gegroeid is vanuit moeilijke persoonlijke trajecten, dwingt ze bewondering af als symbool van hoop en vastberadenheid. Als het eerste album er een van het verzet was, dan is de opvolger die van de veerkracht.

Asad Qizilbash: sarod
Aren Dolma: zang
Fakher Madallal: zang, percussie
Kelsang Hula: dramyen, zang
Mohammad Aman Yusufi: dambura, zang
Simon Leleux: percussie
Souhad Najem: qanûn
Tammam Al Ramadan: ney
Tareq Alsayed Yahya: oud
Tristan Driessens: oud, artistieke leiding
Ontdek op :