artist image
©

Nathan Daems Village Quartet

BEL     Folk
Carte Blanche.

De Brusselse saxofonist en fluitist Nathan Daems voelt zich even thuis in de jazz als in de traditionele muziek. Als het even kan, fungeert hij als bruggenbouwer tussen beide muzikale werelden. Het mag dan ook niet verwonderen dat zijn projecten zoals Black Flower (ethiojazz) of Ragini Trio (jazz meets India) vaak moeilijk onder één noemer te vangen zijn. Genoeg reden om hem een dubbele carte blanche te geven op zowel de folk- als de jazzdag.

Met het Nathan Daems Village Quartet vertrekt hij van melodieën en ritmes van vooral Zuid-Europese traditionals, die in nieuwe combinaties en een origineel instrumentarium een nieuw leven ingeblazen krijgen. Nathan Daems gaat op zoek naar pareltjes uit Spanje, Frankrijk, Italië en de Balkan en arrangeert deze voor dit kwartet. Zo kan een vrolijk aanmoedigende Spaanse oogstmelodie plots vuiler klinken met een tenorsax en cello, wat trager onder een donkere Griekse begeleiding. Een Franse chansonklassieker van Brassens kan reïncarneren in een melancholische Albanese sfeer. Maar een Bulgaarse zigeunermelodie op kaval (fluit) en cello kunnen dan weer een vurige Iberische tint krijgen door de gitaar en de massieve pandeiro quadrado (Spaanse percussie).

Eigen composities vloeien natuurlijk voort uit Nathan's pen tijdens de zoektocht naar het beste van wat de zuidkant van Europa te bieden heeft. Europese dorpsmuziek vertoont zich in een nieuwe stijlencombinatie en met de improviserende spirit van een goedgemutst jazzensemble. En de aandachtige luisteraar zal merken hoe hetzelfde nummer bij het Village Quartet totaal anders klinkt dan bij Echoes of Zoo op zondag.


“De multi-instrumentalist Nathan Daems is altijd een wereldreiziger in muziek geweest.” (De Tijd)

Robbe Kieckens: pandeiro quadrado & andere percussie
Renaud Dardenne: gitaar
Annemie Osborne: cello
Nathan Daems: tenor sax & kaval